Hodnotenie blogu:

10

Niečo o potrave, komercii a zvieratách

Keďže človek je tvor všežravý (čo nezožerie jeho to zožerie on) náš jedálniček oproti iným tvorom obývajúcim túto planétu, s výnimkou potkana a prasaťa, je nepreberný. Nechcem tu však robiť nejaký virtuálny výlet do oblasti gastronómie, ale poukázať na to ako môže každý z nás svojim prístupom k strave a k nakupovaniu znížiť utrpenie zvierat chovaných vo veľkochovoch.
Ako všetci vieme, najväčšou láskou človeka sú peniaze (vymysleli ich Feničania), ktoré umožňujú človeku byť mocným a v ľudskom stáde aj váženým. Jednou zo základných a legálnych možností získavania peňazí je obchod s potravinami (človek jesť musí). Vzhľadom k tomu, že väčšine ľudí mäso veľmi chutí (vrátane mňa), dá sa dobre zarobiť keď si založíte veľkochov, kde sa snažíte s čo najnižšími nákladmi (finančnými) vyprodukovať čo najviac lacného mäsa (na kvalitu sa netreba obzerať – ľudí je dosť) a pokiaľ je mäso lacné kupuje si ho viac ľudí a kupujú ho častejšie, v súčasnosti denne. Priemerný Slovák zje denne 0,5 kg mäsa. Pri počte cca 5 000 000 ľudí je to denne 2 500 000 kg mäsa. Viete si zhruba predstaviť pri dnešných cenách za mäso, koľko je to peňazí? A viete si predstaviť koľko denne musí byť usmrtených zvierat? A teraz si predstavte, že týchto 5 000 000 ľudí si aspoň jeden deň v týždni nevezme do huby ani kúsok mäsa. To by veľkovýrobcovia dostali po ušoch. A ešte krajšie by bolo ak by sa to dialo šesť krát do týždňa. Preto som sa rozhodol trochu znepríjemniť život všetkým, ktorý na zvieratách parazitujú. Rozhodol som sa, že denne nezjem, toľko mäsa. Ušetrím niekoľko korún, ktoré ináč by som dal veľkovýrobcom mäsa a ich predajcom. Nákupom utvrdzujete výrobcov, že to čo robia, dobre robia. No nezostal som len pri tomto, rozhodol som sa, že nebudem nosiť žiadne koženné výrobky, nebudem si kupovať drogériu, ktorá bola testovaná na zvieratách (dúfam, že sa mi to darí a nezistím niekde na internete, že sa mýlim), nebudem kupovať svojím miláčikom produkty od firiem, ktoré tiež robia pokusi na zvieratách a prd ich zaujíma zdravie Vášho miláčika, hlavne aby boli prachy na účte. Je to veľmi ťažké ale dá sa to.
Obdivujem a veľmi si Vážim vegetariánov a vegánov aj keď ním nie som. Budem ich z radosťou podporovať a propagovať. Čím viac ich bude tým viac klesne spotreba mäsa a utrpenie zvierat. No ako povedal Konfucius vo všetkom musí byť rovnováha. A teraz si predstavte, že mávnutím čarovného prútika sa všetci zmenia na vegetariánov. Čo sa stane z hospodárskymi zvieratami? Nebudú vôbec potrebné a tak sa hromadne vyzabíjajú, veď načo sú nám, keď sme všetci vegetariáni. Stúpne spotreba obilnín a ostatnej zeleniny. Potrebujeme však pre pestovanie viac priestoru – treba vyklčovať lesy, čo tam po divých zvieratách hlavne, že máme plné pupky. Samozrejme sa okamžite nájdu veľkovýrobcovia a tí sa znova budú pakovať na úkor ostatných. Viem, trochu som to prehnal, tak ma vegetariáni a vegáni, prosím, neutlčte. Možno raz príde doba, keď bude človek so zvieratami vychádzať normálne ale ja tomu neverím, je to dané človekom.

Pridal: Brdo | 07. septembra 2007 o 15:41 | Počet zobrazení: 2487

Podpor autora článku, že zahlasuješ za neho na hlasovacích stránkach: pošli na vybrali.sme.sk


Ak chcete pridať komentár, musíte byť prihlásený.

Váš nick:
Heslo:

Strana: 1

cats | 07. septembra 2007 o 15:54

No ja si myslím, že nemusia byť všetci vegetariani staci, ked ty čo jedia mäso budu uvažovať racinalne a používať zdravý rozum. Mám ny mysli, nepodporovať velkochov... :) Ja som už 9 rokov vegetarian tým pádom som nezjedol 1642,5 kg mäsa to som naozaj rád :)