Hodnotenie blogu:

7

"Milovníci zvierat a prírody"

V tomto svojom výleve by som chcel poukázať na „význam“ poľovníctva u nás v súčasnosti. Zároveň chcem podotknúť, že je to môj vlastný názor a nechcem ho nikomu vnucovať, len ho prezentujem. Kto ma už trochu pozná (z reakcii na nete alebo osobne), tak vie, že môj vzťah k poľovníctvu je záporný a tu by som chcel aj vysvetliť prečo.
Začnem trochu zo široka a načriem do minulosti. Kedysi dávno, keď sa človek živil lovom a zberom, boli lovci vo svojích kmeňoch považovaný za vyššiu kastu, ktorej úlohou bolo živiť kmeň. Nebolo to jednoduché, nakoľko z lovca sa často menili na krmivo výkonnejších predátorov. Mnoho krát sa stávalo, že človek o svoju korisť prišiel. Dostal však do vienka najsilnejšiu zbraň, ktorá dokázala kompenzovať výhody všetkých ostatných zvierat – inteligenciu. Vďaka nej si človek, zdokonaľovaním zbraní a taktiky lovu, zabezpečoval dostatok obživy. No voči ostatným šelmám, ako konkurencii, si vypestoval pud nenávisti. Tým sa človek stal najnebezpečnejším a najkrvilačnejším predátorom v prírode. Z najlepší z najlepších lovcov a bojovníkov vznikli vodcovia klanov a kmeňov, neskôr to boli vládcovia, faraóni alebo králi. Zvyšok lovcov sa začal deliť na šľachtu a poľnohospodárov (teda chovateľov). Rozvojom domestikácie divých zvierat sa význam lovu pre zachovanie života začal znižovať. Avšak v mysliach človeka ostal obdiv k šikovnosti a zručnosti lovcov. Preto v staroveku vodcovia preukazovali svoju schopnosť vládnuť lovom a bojom. Tým ukazovali svojím poddaným, že za ích vládnutia budú mať dostatok potravy a nebudú podrobený iným vládcom. Neskôr si začali vypomáhať tak, že používali poddaných alebo otrokov k vyhľadávaniu zveri aby bol zabezpečený úspešný lov. Týto otroci a poddaný boli vlastne prvými poľovníkmi-profesionálmi (lesníkmi, horármi, každý si ich môže nazývať ako chce). Za dobré výsledky boli odmeňovaný buď slobodou, privilégiami alebo neskôr finančne. Tak vyhynulo veľké množstvo rôznych druhov zvierat. Nie preto, že sa nevedeli prispôsobiť nejakým prírodným zmenám, ale vyhubil ich človek.
Ekonomický význam lovu neúprosne upadal a stala sa z neho len zábava pre mocných. Nakoľko sa človek rozmnožoval rýchlejšie a zabíjanie zvierat bolo intenzívnejšie, začali vznikať tzv. revíry, ktoré mali zabezpečiť aby Pán a vládca mal dostatok zveri na svoju kratochvíľu – zabíjanie a aby mohol do týchto revírov volať svojích priateľov a tam sa predvádzať aký je úžasne schopný. Aby skutočne mal zabezpečené pokrytie týchto záľub, aby mu náhodou nejaký chudák (nazval ho pytliakom) v lese nelovil zver (a tých chudákov bolo dosť) poveril svojho poskoka aby mu revír chránil a staral sa oň. Nazval ho horárom. A ten plnil svoju úlohu. Chytal pytliakov a likvidoval v revíre všetky zvieratá, ktoré sa nedali zjesť a ktoré by mohli jeho Pána pripraviť o radovánky a prestíž. Rozvojom ľudstva, hlavne nástupom kapitalizmu, chcelo viac ľudí užívať výhody šľachty, hlavne keď mali na to dostatočné ekonomické zázemie. Tak sa lov stal zábavkou bohatých a mocných a samozrejme vzrástol aj ekonomický význam lovu. Keď si chcel solventný človek ukojiť loveckú vášeň mohol si zabitie akéhokoľvek zvieraťa zaplatiť. Tak vznikli súčasný moderný poľovníci. Niektorý z horárov pobrali aj dosť rozumu a pozorovaním prírody pochopili, že sa nedá donekonečna len zabíjať ale niektoré živočích treba aj chrániť, napríklad aj preto, že sú svojím spôsobom pre človeka užitočné alebo je z ních finančný prospech (kožušiny líšok) Tak začali vznikať prvý ochranári prírody a zvierat (síce zo zištných dôvodov ale predsa).
Teraz by som chcel od prezentovať niekoľkootázok a mojich odpovedí:

1) Čo je to poľovník? Je to solvetný a mocný človek, u ktorého ešte nie sú zdegenerované primitívne a barbarské gény zo úsvitu dejín ľudstva a ktoré nedokáže potlačiť vlastnou inteligenciou. Tieto pudy sú trochu tlmené zákonmi, ktoré chránia ostatných ľudí pred utratením. Ako však ukazujú skúsenosti – Nie vždy. Občas to nejaký poľovník nevydrží a strelí si nejakého iného poľovníka, honca alebo poľnohospodára.

2) Čo je to horár? Je to poskok solvetného a mocného človeka, ktorému zabezpečuje naplnenie jeho primitívnych a barbarských pudov. A podotýkam, že horár sa nestará o prírodu ale o dostatok zábavy solventnému a mocnému človeku a tiež o ekonomický profit zvereného revíru (na Slovensku je cca 80% územia lovným revírom).

3) Prečo horár má rád zvieratá? Lebo mu prinášajú ekonomický prospech.

4) Prečo horár chráni dravcov? Lebo zistili, že sami nestíhajú likvidovať chorú a degenerovanú zver a že tá sa im v revíre rozmnožuje, čo už neláka poľovníkov takúto zver loviť, nakoľko nie sú zaujmavé trofeje aj kvalita mäsa je nižšia. Tým samozrejme je finančný zisk nižší. Dravcov akceptujú len do tej miery, pokiaľ im nezačnú loviť aj zver určenú na odstrel.

5) Prečo poľovníci a horári nemajú radi mačky? Mačka vo voľnej prírode vyhľadáva ako potravu hlodavce a vtáky hniezdiace na zemi, výnimočne loví vtáky hniezdiace v korunách stromov. Medzi hlodavce patrí aj králik divý a zajac poľný. Mačka loví hlavne ích mláďatá. Tiež napáda hniezda na zemi hniazdiacích vtákov ako sú bažanty alebo kačice. Čo je samozrejme proti srsti poľovníkom, lebo dobrého prepečeného králika, zajaca, bažanta alebo kačicu by si dali radšej oni a pokiaľ by ich nastrieľali dosť tak sa dajú predať (aby aj chamraď v mestách ochutnala za ťažké peniaze divinu).

Poznámka: Láska k prírode u poľovníkov začína a končí na ich tanieri alebo bankovom účte.

Záverom. Viem, že toto je stránka, ktorá sa venuje hlavne mačkám ale nájdu sa tu aj ľudia, ktorým celková ochrana zvierat a prírody nie je ľahostajná. Ospravedlňujem sa za prípadne gramatické či literárne chyby a preklepy. Nie som bohvieaký pisateľ tak mi snáď čítajúci odpustí. Zároveň vzdávam hold tomu, kto to vydržal a dočítal to až sem.

Pridal: Brdo | 07. septembra 2007 o 14:30 | Počet zobrazení: 3267

Podpor autora článku, že zahlasuješ za neho na hlasovacích stránkach: pošli na vybrali.sme.sk


Ak chcete pridať komentár, musíte byť prihlásený.

Váš nick:
Heslo:

Strana: 1

kuka | 22. septembra 2007 o 1:44

som horar, a vobec nie som solventny, preco kecas? ja mam rad zvierata, a na tomto blogu nemam chut uvadzat svoje dovody, ale to co pises ty je blbost.

cats | 07. septembra 2007 o 15:24

Ok ja som sa prepracoval úplne nakoniec a myslím si, že tvoj článok je dobrý a hlavne by si ho mali prečítať tý ktorých sa týka. Teda polovníci a horári! Som za úplné zrušenie polovačiek a panských huncútstiev! My sa snažíme zachrániť každé zvieratko z núdze a choroby a oni robia pravý opak.