Hodnotenie blogu:

8

Mačky, mačky, mačky a pes …

Všade, kam sa vo svojom byte pozriem natrafí môj zrak na mačku, skutočnú živú mačku. Už si bez ich prítomnosti neviem predstaviť svoj život. Niekedy ma nahnevajú, inokedy rozosmejú, občas dojmú, ale vždy ich budem milovať a starať sa o moje mačky s láskou.

Práve sa chystám jesť a som obkľúčený najväčšími hladošmi, ktorí striehnu na chvíľku, keď je moje jedlo nestrážené a už niektorá mačka uteká s kúskom jedla.
Idem na záchod a niektoré zvedavé mačky mi robia aj tu spoločnosť.
Otvorím vchodové dvere do bytu, už mám niekoľko mojich milovaných mačiek vonku na chodbe.
Ľahnem si pred televízor a zachvíľku som obložený podriemkávajúcimi mačkami s blaženým výrazom spokojnosti. Istá skupinka mačiek sa mi snaží prekaziť sledovanie TV a robí záškodnícku činnosť - sadnú si mi do výhľadu.

Vyčistím mačací záchod mysliac si, že v byte nebude smrad, ale to som na veľkom omyle. Hneď niektorí „mačiak" ide na veľkú ☺.
V byte mám niekoľko mačacích záchodov. Napriek tomu, že ich všetky vyčistím, ale len na jeden, ten čo je v kuchyni, stojí fronta mačiek prešľapujúcich a čakajúcich na rannú potrebu.
Mám na zemi koberce - behúne, ktoré môžem naprávať každých 10 sekúnd, asi to robia naschvál.
Keď nepotrebujem žiadnu mačku na niečo „chytiť", tak všetky su na viditeľných miestach. Akonáhle potrebujem niektorú mačku chytiť napríklad pre odčervenie a pod., tak práve tá mačka je nezastihnuteľná a veľmi dobre schovaná.

Štíhle plemená, ako sú napr. cornish rex mi občas dokazujú, akí sú to majstri na vyliezanie do čo najvyšie položených miest v byte, ako kuchynská linka, skriňa alebo polička nad chladničkou. Teraz od nich očakávam nové číslo, a to skok na luster ☺.
Nektorí jedinci majú radi moje ramená a vtedy vyzerám ako skutočná bosorka - lahôdka pre inkvizíciu ☺.

A to som ešte nenapísal ako moje milované mačky majú schopnosť zhadzovať, rozbíjať a ničiť všetko, čo nie je priklincované, prilepené, priskrutkované, prípadne prinitované. Tak v tom sú naozaj veľmajstri, to už ani nerátam, čo všetko rozbili.
V byte chovám aj takzvané mačky smetiarky, ktoré sa špecializujú na vyberanie vecí zo smetiaka. Následne sa s týmito vecami veľmi dobre bavia a hrajú, napríklad špáratká do ucha, tie sú niekedy po celom byte.
Veľmi radi chodia sedávať a piť vodu k vodnej korytnačke do akvária. No stáva sa, že im nevídu kroky a okúpu sa spolu s korytnačkou. To potom je celý byt od vody a mačka vyzerá ako zmoknuté kura.
Rád by som sa vrátil k mačacím záchodom. Občas sa stáva, že je viac steliva pred záchodom ako v ňom, a to zúrivé hrabanie v záchode, no coment …
Prehryzené káble, už nejednu vec zničili, len čakám, ktorá mačka bude ako Saxana ☺.

Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým mojím mačkám za ich jedinečné správanie a účinkovanie v tomto sitkome s názvom ŽIVOT S MAČKAMI. Nebyť ich osobitného prístupu, tak by som nikdy nebol napísal tento článok, aj keď viem, že sú aj lepšie, myslím tým články. Moje mačky budem vždy milovať, aj keď mi vyvedú čokolvek, jasné, že si ponadávam, ale kto by zostal prvý moment pokojný. Možno sú aj takí ľudia, skôr by som ich nazval, že sú flegmatickí.
Správanie sa mačiek v uzavretom kruhu rodiny budem aj naďalej študovať a prinášať svetu svoje zistenia. Ale to, čo som napísal je iba zlomok toho, čo mačky dokážu spraviť a hlavne ich úžasná inteligencia. Niekedy mám pocit, že si zo mňa vyslovene strieľajú.

Práve teraz mám doma kocúra sphynxa, je krásny a volá sa Harry. Pôvodne mi má kryť mačičku Klopatru. No len tá sa smozrejme neriadi mačacím zákonom a nehára. A tak kocúr chodí po byte a spieva ako hárajúca mačka. Niekedy mám pocit, že to vrieskanie dosť preháňa. Len on chudák by rád zrealizoval to krytie no nemá ským …, respektíve aj by mal, lebo začali hárať všetky ostatné mačky iných plemien, len nie tá, ktorá by mala, takže je jasné, že tie ostatné kryť nemôže ☺.

Pred nedávnom sme si zaobstarali domov psíka plemena Belgický griffon, chlapca s menom, ktoré som mu dal ja - Grissom. Niektorí hneď viete, že je to meno toho kriminalistu zo seriálu CSI Las Vegas. Presne neviem prečo, ale keď som prvýkrát videl Grissoma, hneď som vedel aké meno mu dať. Podľa výzoru jednoznačne Grissom ☺. Ale aby som neodbočoval od témy, ktorú som vám chcel opísať. Tento náš psík podľa plemena je menššieho vzrastu a tak chlapec môj chytá maniere a ťahy našich milovaných mačiek. Tak napríklad minule som sa hral s mačkami s mávatkom, každý kto chová mačky to dobre pozná. Mačky skáču do výšok a chytajú koniec mávatka. A náš Grissomko sa snažil robiť presne to isté, skákal ako o dušu, až som si v prvom momente myslel, že si doláme tie svoje tenké nožičky. No nestalo sa tak našťastie a úspešne sa stala z môjho psa mačka.
Druhá udalosť, ktorá mi utkvela v pamäti bola tá, ako Grissom chcel napodobniť niektorú z mačiek a skočil zo sedačky na konferenčný stolík, cez ktorý jemne prekĺzol a spadol na zem. Samzrejme mačky to skáču bežne, je to pre ne rutina.
Už len čakám od Grissoma jeho prvé mňau… ☺.

To že mačky radi skáču som zistil, že občas vo svojom byte vidím svoje mačky levitovať, respektíve jednoducho vo vzduchu. A to veľakrát bezdôvodne, ako keby sa chcela potvrdiť Darwinova teória, že všetci prechádzame evolúciou a mačky sa snažia lietať ☺.
Niekedy milujem chvílky ako je tá teraz, že všetky mačky počas nedeľňajšieho obeda podriemkavaju a ako som písal na začiatku, všade vidim mačky, tak teraz pravý opak - nikde žiadna mačka. Á pardon, prave začal spievať svoje sólo Harry, takže nespia všetky. Ako sa vraví výnimka potvrdzuje pravidlo, asi to tak má byť.

Zabudol som spomenúť o mojich miláčikoch jedno verejné tajomstvo, dosť pĺznú a pravdupovediac som si na to zvykol, aj keď je to neuveritelné. To, že na mojom čiernom oblečení vidno veškerú farebnú škálu mojich nájomníkov, to jest modrá, biela, krémová, červená, mi nevadí nakoľko mám odchlpovač - dosť účinná zbraň na chlpy. Plávajúce chĺpky v polievke, asi by som si tú polievku bez chĺpkov ani nevedel predstaviť a chýbali by mi ako čierne korenie. A to je všetko, oproti nízko nad zemou poletujúcimi chumáčmi chĺpkov slabý odvar ja tomu hovorím vata.

Správanie sa mačiek v našej kolónii je harmonické, až na niektorých jedincov, ktorý sa snažia na seba úputať pozornosť. Pozor, ja som tu veľký šéf v tejto kolónii, resp. v tomto byte. Snažia sa svojim správaním presadiť sa… ☺.

Čo sa týka jedla tak mačky, aspoň tie moje nie sú veľkí gurmáni. V pohode im postačia granule Hill´s, občas konzerva Gourmet kupovaná v Rakúsku v Bipe alebo tuniak vo vlastnej šťave. A keď si vyžobrú, alebo ukradnú, tak občas aj naše pokrmy.

Autor: Peter Polák Telekeš

Článok je chránený autorským zákonom č. 383/1997 Z.z a medzinárodnými zákonmi.

Pridal: cats | 15. augusta 2007 o 19:54 | Počet zobrazení: 2513

Podpor autora článku, že zahlasuješ za neho na hlasovacích stránkach: pošli na vybrali.sme.sk


Ak chcete pridať komentár, musíte byť prihlásený.

Váš nick:
Heslo:

Nebol pridaný žiaden komentár.